ÉÉN MOMENT, ÉÉN POGING: ANALOGE SPIEGELREFLEXCAMERA

analoog spiegelreflexcamera

Herken je dat? Dat je ergens loopt en opeens denkt: ‘Hier moet ik een foto van maken!’ Al snel maak je 30 foto’s met je smartphone maar je let verder nergens op. Af en toe lijkt het mij zo fijn om maar één poging te hebben. Om goed na te denken over de compositie en de belichting. Helemaal gefocust zijn op één moment terwijl je vinger op de ontspanknop rust. Als het beeld scherp is maak je uiteindelijk de beslissing: ‘KLIK!’ Het geluid tijdens het indrukken van de ontspanknop op de analoog camera klinkt heerlijk in de oren.

Ik heb altijd al een interesse gehad in fotografie maar eigenlijk nooit tijd én geld gehad om mij hierin te kunnen verdiepen. Gelukkig had mijn vader nog een oude analoge spiegelreflexcamera liggen die hij vroeger vaak gebruikte. Ik ben enorm blij dat ik deze mag gebruiken en ik kan echt niet wachten op het resultaat. Het is de Praktica Super TL3 en hij werd uitgebracht van 1978 tot 1980. Ik heb ook nog een Asahi Pentax K1000 en deze werd uitgebracht van 1976 tot 1997. Helaas gaat het klepje niet open als ik er een film rolletje in wil doen dus ik denk dat ik deze niet meer kan gebruiken, maar ik ga nog op onderzoek uit!
1

Mijn plan is om per film rolletje een thema te hebben voor mijn foto’s of iets wat steeds terug komt in elke foto van dat film rolletje. Ik wil namelijk niet zomaar overal foto’s van maken maar er echt een soort persoonlijk project van maken. Het film rolletje moet een subtiele samenhang hebben of een verhaal vertellen. Er moet een connectie zitten tussen elke foto. Dat lijkt mij echt geweldig om te doen en heel uitdagend. Ik ben nog thema’s aan het bedenken maar als je tips of ideeën hebt zijn deze heel erg welkom. Ik moet ook nog even uitzoeken waar ik mijn filmrolletjes ga ontwikkelen en hoeveel dit kost. Ik kan in ieder geval niet wachten om te beginnen en de resultaten te delen. En zoals je ziet is mijn kat ook enorm geïnteresseerd in de camera’s.

Wat vind jij van analoge spiegelreflexcamera’s?

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Reacties

 • Reageer Mariska januari 21, 2016 at 7:44 pm

  (Ahh lieve kat) gaat idee! Ik probeer altijd in zo min mogelijk pogingen een goede shot te hebben, met een analoge camera kun je dus niet zien of je foto bewogen is oid. Maar een coole uitdaging!

  • Reageer Sabrina van Vianen januari 21, 2016 at 7:49 pm

   Haha ja hij is zó lief! Ja dat maakt het inderdaad erg lastig. Maak jij dan 2 of meer shots van één ding om er zeker van te zijn dat er een goede foto bij zit? Of gok je gewoon dat hij goed is na één keer? 🙂

 • Reageer Melissa januari 21, 2016 at 8:38 pm

  Ik ben helemaal gek op analoge spiegelreflexcamera’s vind ze zo mooi ook.

  • Reageer Sabrina van Vianen januari 21, 2016 at 8:49 pm

   Ja, dat vind ik nou ook! Ze zien er zo vintage uit wat echt heel mooi is.

 • Reageer Kirsten januari 21, 2016 at 8:40 pm

  Een keer met een analoge camera leren fotograferen is wel echt een droom, wauw! Ben heel benieuwd naar de foto’s die je gaat schieten, tof idee heb je!

  Wat misschien wel leuk is, is om foto’s te maken van ‘dingen’ of personen die belangrijk zijn in jouw leven of deel uitmaken van jouw routine, maar dan vanuit een andere invalshoek dan normaal. Geen idee of ik duidelijk ben en is natuurlijk maar een random ideetje. Een stad of andere plek met veel mensen (school? bibliotheek?) in beeld brengen is ook heel gaaf.

  • Reageer Sabrina van Vianen januari 21, 2016 at 8:53 pm

   Hééél erg bedankt voor je input! Super lief 🙂 Ja, daar dacht ik inderdaad ook aan. Om dingen of personen te fotograferen die nu belangrijk zijn in mijn leven! Ik denk dat ik voor mijn eerste filmrolletje/test ga fotograferen in Amsterdam omdat ik echt van Amsterdam hou (of Amsterdam, Den Haag én Rotterdam aangezien ik daar ook vaak kom). Heel leuk dat je benieuwd bent naar de foto’s die ik ga schieten! Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.