KAN JE LEVEN ZONDER NIEREN?

“Kan je wel leven zonder nieren dan?” is een veelgestelde vraag geweest aan mijn moeder de afgelopen weken. Dankzij het programma ‘Deel je leven’ op NPO1 was er meer aandacht voor orgaantransplantaties, maar lang niet genoeg. Het zware medische traject heeft een grote impact op iemand zijn leven en niet heel veel mensen staan hierbij stil. Mijn moeder heeft cystenieren gehad en veel mensen weten niet wat dit inhoud en wat de gevolgen zijn.

Op 18-jarige leeftijd is zij er achter gekomen dat zij cystenieren heeft. Dit betekent dat er holtes in de nieren gevuld zijn met vocht. De cysten kunnen zo groot zijn als een speldenknop, maar ook zo groot als een pingpongbal. De nieren zwellen hierdoor op waardoor de functie van de nieren achteruit gaat. Nu, na 30 jaar zijn mijn moeder haar cystenieren verwijderd en moet zij dialyseren. Het bloed wordt dan door een kunstnier gezuiverd.

2015-09-25-04.10.52-1“Is er wel iemand die een orgaan wil afstaan? Wat als diegene vervolgens geen match is en wat als de orgaan wordt afgestoten?” Dit zijn allemaal vragen die voor én tijdens het traject aan bod komen. Wachten op dat ene belangrijke telefoontje is een zenuwslopend moment en het ziekenhuis wordt bijna een tweede huis. Wij hebben het geluk dat mijn moeder haar partner zijn nier wil afstaan én dat hij een match is. De hersteltijd na het verwijderen van de nieren is ongeveer 6 weken. De weken tot aan de transplantatie zullen nog erg zwaar worden, maar na de niertransplantatie zal alles beter gaan.

Helaas heeft niet iedereen dit geluk. Er zijn heel veel mensen die jarenlang moeten dialyseren en op een wachtlijst staan voor een nier van een overleden donor. Deze wachtlijst is jammer genoeg veel te lang en de gemiddelde wachttijd is bijna 4 jaar. Dialyseren is erg vermoeiend en heeft een grote impact op iemand zijn leven. Mijn moeder moet ongeveer 3 tot 4 keer per week naar het ziekenhuis en het dialyseren duurt gemiddeld 3 tot 4 uur. Het antwoord op de vraag of je wel kan leven zonder nieren is dan ook: “Ja, maar dialyseren is geen leven maar overleven.

Wil je meer informatie over de nieren en nierziekten? Ga dan naar:

De Nierstichting
• Nierpatiënten Vereniging Nederland

Of registreer je als donor:

Nederlandse Transplantatie Stichting

Misschien vind je dit ook leuk:

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.