DE VOOR-EN NADELEN VAN STUDEREN IN HET BUITENLAND

reiskaart

Het einde van het eerste semester zit erop en het tweede semester gaat beginnen. Veel studenten komen terug van een semester in het buitenland en anderen bereiden zich voor op het avontuur. Vaak worden de nadelen van het studeren in het buitenland achterwege gelaten. Studeren in het buitenland hoeft niet altijd vol rozengeur en maneschijn te zijn, maar het is hoe dan ook een avontuur om nooit te vergeten.

5 Voordelen op een rijtje

1. Je ontmoet veel nieuwe mensen uit verschillende landen
Alle exchange studenten komen overal en nergens vandaan en dat maakt het ontzettend leuk. Toen ik zelf in Madrid studeerde, ontmoette ik mensen uit Zwitserland, Turkije, Amerika, Griekenland, Mexico en nog veel meer verschillende landen. Hierdoor heb je na je semester in het buitenland ook nog eens een hoop nieuwe logeer adressen voor een city trip ;).

2. Je leert een nieuwe cultuur kennen
Het kan zijn dat je te maken krijgt met een zogenaamde “culture shock.” Als het land waar je heen gaat heel anders is dan Nederland is zo’n nieuwe cultuur wel even wennen. Het is wel heel leuk om van alles te leren over een andere cultuur. Ik vond zelf dat er toch best veel cultuurverschillen zijn tussen Spanje en Nederland en ik begon echt van Spanje te houden.

3. Je leert een nieuwe taal
Hoewel ik zelf helaas amper een woord Spaans spreek na een half jaar in Madrid te hebben gestudeerd – ja, ik schaam me er wel een klein beetje voor – heb je wel de kans om een nieuwe taal te leren. Je hoeft natuurlijk niet de taal van het land waar je studeert te leren maar je kan ook je Engels goed bijspijkeren.

4. Je kan veel reizen
Zoals ik in mijn blogpost over het jaar 2015 al zei, kon ik vorig jaar enorm veel reizen met dank aan mijn semester in het buitenland. Aangezien je toch een half jaar in een ander land woont, kan je dat land maar beter meteen eens goed verkennen. Natuurlijk kan je ook een kijkje nemen bij de buurlanden.

5. Je hebt een onvergetelijke ervaring
Kort gezegd is studeren in het buitenland simpelweg geweldig. Je zal hoe dan ook een onvergetelijke tijd hebben en er zeker geen spijt van krijgen.

De minder fijne kant van studeren in het buitenland

1. Je kan last hebben van heimwee
Als je snel last hebt van heimwee is het goed om na te gaan of studeren in het buitenland wel echt iets is voor jou. Het kan ook voorkomen dat je alsnog last krijgt van heimwee ook al heb je er nooit last van gehad. Je bevindt je natuurlijk in een hele andere omgeving en dit kan heel erg wennen zijn. Een tip is in ieder geval om er goed over te praten zodra je last hebt van heimwee.

2. Het kan moeilijk zijn om nieuwe vrienden te maken
Vooral als je alleen het avontuur aan gaat kan het lastig zijn om nieuwe vrienden te maken. Probeer vooraf al in contact te komen met mensen die ook op dezelfde universiteit gaan studeren en mis zeker niet de introductiedagen. Door mee te doen met allerlei activiteiten maak je sneller nieuwe vrienden.

3. Het aanbod in de supermarkt is heel anders dan in onze oude vertrouwde Albert Heijn
Dit hoeft niet overal het geval te zijn maar dit was wel zo in Spanje. Het was heel erg wennen om niet de keuze te hebben tussen vijftig soorten kaas en om alle groenten te moeten snijden. Zakjes voorgesneden groenten verkochten ze namelijk niet wat enorm heeft bijgedragen aan een vitaminetekort. Hoe dan ook is het – na een aantal miskopen zoals yoghurt in plaats van crème fraîche – gelukt om maaltijden op tafel te krijgen.

4. Studeren in het buitenland is niet goedkoop
Dit komt vast niet als een verrassing maar studeren in het buitenland kost veel. Door de huur, het eten, reizen en feestjes loopt het bedrag aardig op en kan je enorm schrikken bij het zien van je banksaldo aan het einde van de rit. Ik vond in ieder geval dat elke cent die ik heb uitgegeven het helemaal waard was.

Hoe denk jij over studeren in het buitenland?

Denk je erover na om stage te lopen of een minor te volgen in het buitenland? Twijfel je misschien nog? Laat het weten in de comments als je nog vragen hebt! Heb je toevallig al gestudeerd in het buitenland? Deel jouw ervaring!

Misschien vind je dit ook leuk:

12 Reacties

 • Reageer Janna februari 3, 2016 at 7:09 pm

  Fijn artikel! Wat gaaf dat je in het buitenland gestudeerd hebt. Ik ga in oktober in Leipzig studeren en ik heb er echt onwijs veel zin in. Krijg er alleen nog maar meer zin in als ik dit soort dingen lees!

  • Reageer Sabrina van Vianen februari 3, 2016 at 8:35 pm

   Dankjewel! 😀 Ah wat leuk zeg. Leipzig lijkt me zo’n mooie stad. Ga je er een half jaar studeren?

 • Reageer artisticstateofmind februari 3, 2016 at 7:22 pm

  Lijkt mij geweldig, maar lukt helaas niet qua kosten en medische dingen die spelen

  • Reageer Sabrina van Vianen februari 3, 2016 at 8:38 pm

   Naar om te horen dat het niet lukt door medische dingen die spelen! 🙁 Het is zeker geweldig, maar de kosten kunnen inderdaad ook erg oplopen.

 • Reageer Bjarne-Vidar februari 3, 2016 at 7:31 pm

  Oh wat lijkt het me heerlijk! En wat tof dat je ook de nadelen even benoemd goed om mee te nemen!

  • Reageer Sabrina van Vianen februari 3, 2016 at 8:40 pm

   Het is inderdaad écht heerlijk! En thanks 😀 Het is heel belangrijk om de nadelen ook in overweging te nemen als je zo’n beslissing maakt aangezien een half jaar in een ander land studeren niet niks is natuurlijk 😀

 • Reageer Melissa februari 4, 2016 at 12:21 am

  Het lijkt mij geweldig om in buitenland te wonen en te studeren. Helaas nooit de kans tot gehad.

  • Reageer Sabrina van Vianen februari 4, 2016 at 7:49 am

   Ah wat jammer! Maar je kan altijd nog later kiezen om tijdelijk in het buitenland te wonen ! 😉

 • Reageer Djuli februari 4, 2016 at 8:09 am

  Leuk artikel! Ik heb zelf 5 maanden stage gelopen in Málaga. Als je de kans krijgt om voor je studie naar het buitenland te gaan, moet je het echt doen! Het is zo’n gave ervaring. Ik had het echt niet willen missen.

  • Reageer Sabrina van Vianen februari 4, 2016 at 11:31 am

   Dankjewel! 🙂 Wat gaaf zeg! Ik ben tijdens mijn semester ook in Málaga geweest omdat we een roadtrip deden door Andalusië. Het is echt er echt zo mooi! 😀

 • Reageer Margot april 27, 2020 at 9:51 am

  Hey, echt een leuk artikel met zowel voor- als nadelen! 😉 Ben nu zelf 17 jaar en zou na mijn laatste jaar van het middelbaar graag een 9tal maanden in de US studeren maar er is zo een groot aanbod!
  Heb jij misschien nog tips? 🙂

  • Reageer Sabrina van Vianen | #dutchadventurer april 28, 2020 at 7:54 pm

   Hey Margot! Dankjewel voor je reactie 😀 Wat gaaf dat je dat wil doen! Weet je al wat je zou willen studeren? Toen ik de universiteit in Madrid uitkoos keek ik vooral naar de vakken waar ik uit kon kiezen en de inhoud van de vakken, maar ook naar hoe de universiteiten waar ik uit kon kiezen aangeschreven stonden. Hopelijk helpt dit en laat maar weten als je nog vragen hebt of meer tips nodig hebt!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.