SAN ISIDRO IN MADRID: MEGA POPPEN & TRADITIONELE KLEDERDRACHT

Afgelopen maandag heb ik mijn eerste tentamen gehad! Volgende week moet ik er nog maar drie doorstaan en dan is het alweer voorbij. Afgelopen weekend was het weer eens feest in Madrid, namelijk San Isidro. Ondanks het feit dat ik moest leren voor mijn tentamens en een essay moest schrijven, ging dit feest natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Door de gehele stad waren er activiteiten en optredens! 

Het festival staat in het teken van de patroonheilige van Madrid: San Isidro. Dit jaar werd het gevierd van 14 tot 17 mei. San Isidro is geboren in Madrid, ongeveer in het jaar 1070. Hij heeft een groot deel van zijn leven op een boerderij gewerkt iets buiten Madrid. Er zijn heel veel wonderen aan San Isidro gelinkt, zoals dat hij aan het bidden was terwijl twee engelen zijn land aan het ploegen waren. Dit is één van de bekendste wonderen. Er is een museum gewijd aan zijn leven in Madrid, namelijk het San Isidro museum en deze bevind zich bij ons om de hoek. Volgens de legende is hij in het gebouw van het museum geboren én gestorven.

Tijdens dit vrolijke festival kun je Madrileños bewonderen om hun traditionele kleding en muziek, en dit heb ik zeker even gedaan. Op Plaza Mayor wordt het feest geopend, waar dan ook een groot podium te vinden is. Hier worden veel muzikale optredens gehouden. Af en toe zijn we hier even langs gelopen en hebben we kort een optreden gezien van een popband genaamd Efecto Pasillo en van een opera zangeres met orkest.

Verder zijn we ook naar een vuurwerkshow geweest in Parque del Retiro. Het vuurwerk was gesynchroniseerd met de muziek. Helaas zaten we met de halve populatie van Madrid in de metro gepropt als een stel sardientjes op de heenweg en duurde de show maar 12 minuten. Zoals ik al eerder zei, liepen er ook aardig wat mensen rond in traditionele kleding. Wanneer wij van ons huis naar Plaza Mayor lopen komen wij altijd langs twee restaurants genaamd El Madroño. Bij beide restaurants hingen er vlaggetjes en werd er traditionele Spaanse muziek gedraaid. Het was er ook heel druk, omdat hier veel ouderen in traditionele kleding zaten te eten of aan het dansen waren.

Ik heb het leukste voor het laatste bewaard, want er waren namelijk ook enorme poppen te vinden in de straten van Madrid! Dit waren namelijk de Gigantes y Cabezudos de Madrid/Pamplona. Dit waren twee optochten die samen kwamen op Puerta del Sol, en vanuit daar verder liepen naar Plaza de la Villa. De poppen gingen dansend op muziek de straten door. De poppen staan symbool voor belangrijke figuren in de stad Madrid en natuurlijk was San Isidro ook van de partij. Ik weet nog steeds niet of ik dit nou eng moet vinden of juist heel gaaf, maar wat ik wel weet is dat het echt heel indrukwekkend was om zo’n traditioneel en religieus feest mee te maken.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Reacties

 • Reageer Carlos Schreurs mei 20, 2015 at 5:54 pm

  Lijk me super gaaf te zijn om zo’n festiviteit mee te kunnen maken Op de drukke metro na dan hahaha)!!! Succes met de laatste loodjes, het voor bereiden op je laatste tentamens volgende week!
  Groetjes van het thuisfront :o)

 • Reageer evdbroele mei 20, 2015 at 10:00 pm

  Haha die poppen zien er creepy uit!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.