DE KIKKER EN ASTRONAUT IN SALAMANCA & HET MIDDELEEUWSE ÁVILA

Afgelopen zaterdag hebben we de geweldige steden Salamanca en Ávila bezocht. Met de reisorganisatie Smart Insiders vertrokken we om 10:00 uur ’s ochtends en we kwamen rond 13:00 uur aan in Salamanca. Meteen na aankomst begon de twee uur durende tour door de stad met een reisgids. Gelukkig kon de gids wel een beetje Engels, dus vertelde ze alles in een mix van Spaans en Engels. Het was enorm interessant om van alles te weten te komen over deze unieke stad. Rond 18:00 uur vertrokken we weer vanuit Salamanca richting Ávila waar we ongeveer anderhalf uur de tijd hadden om te doen wat we wilden. Het was een lange, maar vooral hele leuke dag!

Salamanca

Deze stad wordt ook wel ‘Ciudad Dorada‘ genoemd. Dit betekent de ‘Gouden Stad’. De stad wordt zo genoemd vanwege de steensoort waarmee veel monumenten in Salamanca zijn gebouwd. Bijna elk monument heeft wel een speciaal verhaal en dit maakt, naar mijn mening, de stad zo bijzonder. De eerste indrukwekkende stop van de tour was de oude en de nieuwe kathedraal. Op 1 November, 1755, vond er een aardbeving plaats in Lissabon. Dit was de meest vernietigende aardbeving in de geschiedenis. Tijdens de aardbeving zochten veel inwoners van Salamanca onderdak in de toren van de kathedraal en toen de aardbeving eenmaal was gestopt, was niemand gewond en ontstonden er alleen scheuren in de stenen van de toren. Iedereen was het ermee eens dat dit wonder het werk was van God. Vervolgens ging de familie Mariquelo, welke in de kathedraal woonden, de klokken luiden om iedereen te laten weten dat zij weer veilig waren. Op 31 oktober wordt elk jaar een feest gehouden in Salamanca genaamd El Mariquelo om te vieren dat niemand gewond was geraakt en dat de gebouwen nog netjes overeind stonden. Iemand klimt op die dag op de toren om de klokken te laten luiden en speelt ondertussen op instrumenten die uit Salamanca komen, terwijl hij een traditioneel kostuum draagt genaamd Traje Charro.

De astronaut als symbool voor de 20ste eeuw

Nóg een leuk verhaal over de kathedraal gaat over de astronaut. Op de gevel van de nieuwe kathedraal staat namelijk een klein beeld van een astronaut. De kathedraal werd gerestaureerd en één van de kunstenaars die hieraan mee hielp wilde er geen jaartal op zetten, maar besloot een astronaut toe te voegen aan de gevel. Een astronaut staat namelijk symbool voor de twintigste eeuw.

Kun jij de kikker in Salamanca vinden?

Na de oude en nieuwe kathedraal vervolgden wij onze weg naar de universiteit. Salamanca staat bekend als een echte studentenstad. De universiteit is de oudste van Spanje en staat op nummer 4 in de lijst van de oudste universiteiten in Europa. De voorgevel van de universiteit is wereldberoemd dankzij de gedetailleerde ornamentering van fijn bewerkte steen. Een leuk verhaal over deze gevel is die over de kikker. Als iemand namelijk de kikker op de voorgevel kan vinden zonder hulp van anderen, dan heeft diegene volgens de legende een lang leven vol geluk en voorspoed. Volgens studenten bracht de kikker geluk tijdens examens. Hierna bezochten we ook de ‘Patio de las Escuelas‘ en het universiteitsmuseum.

Na de astronaut en de kikker liepen we naar het Huis van de Schelpen (Casa de las Conchas). Dit is een stadspaleis van Salamanca. Het werd gebouwd door Rodrigo Maldonado de Talavera en later werden de werkzaamheden voortgezet door zijn zoon Rodrigo Arias Maldonado. Vraag je je af waarom er meer dan 300 schelpen op de gevel staan? Er zijn twee verhalen welke de ronde gaan: de schelpen kunnen een verwijzing zijn naar de orde van Sint-Jacob, maar ook naar het familiewapen van Juana de Pimentel, waarmee Rodrigo Arias Maldonado getrouwd was. Volgens nog een legende is het ook zo dat er een schat verborgen zit in één van de schelpen in het monument.

We liepen vervolgens verder naar het oude San Esteban klooster en Palacio de la Salina. Vroeger werd er zout opgeslagen in dit gebouw. ‘Sal’ betekent zout in het Spaans, vandaar de naam van het monument. Tegenwoordig bevindt zich hier de Provinciale Raad. Natuurlijk zit tevens aan dit monument een legende gebonden. De legende vertelt namelijk dat de aartsbisschop Alonso de Fonseca, die vroeger een machtige en invloedrijke figuur was, naar Salamanca reisde en vroeg of hij kon overnachten bij adellijke families. Hij werd vervolgens geweigerd, omdat hij samen met zijn geliefde was. Het maakte hem zo boos dat hij het paleis bouwde met monsterlijke figuren van de edelen, omdat zij hem weigerden te ontvangen.

Ten slotte eindigde de tour op het grote Plaza Mayor. De medaillons tussen de pilaren en bogen verwijzen naar belangrijke personen welke zijn verbonden aan de geschiedenis van de stad. Het plein is immens groot en héél indrukwekkend. Na de tour besloten we nog wat te gaan eten en was het alweer tijd om te vertrekken richting Ávila.

Ávila

Ávila is een kleine stad welke wordt omringd door een 2,5 km lange stadsmuur uit de middeleeuwen. Helaas konden we de muur niet op, omdat ze net dicht gingen. De muur is een militaire, Romeinse omheining rond de oude binnenstad van Ávila. We besloten hierna om een rondje te lopen om de muur en de kathedraal van Ávila te bezoeken. De kathedraal is gebouwd in een religieus-militaire architectuur en heeft voornamelijk een gotische stijl. Na erg lang rondgelopen te hebben in de indrukwekkende kathedraal, maakten we nog een wandeling door de stad en was het al tijd om terug te gaan naar Madrid.

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Reageer Petra mei 4, 2015 at 12:18 pm

    Mooi verhaal ? en onwijs leuke video.
    xxx

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.