EEN REIS DOOR ANDALUSIË: CÓRDOBA

8 dagen, 11 Erasmus studenten, 3 auto’s en 4 steden. Van zaterdag 28 maart tot en met zaterdag 4 april hebben wij een roadtrip gemaakt door Andalusië. De eerste stop was Córdoba, daarna Sevilla, Málaga, Granada, en weer terug naar Madrid. Heel rustig verliep het niet, omdat heel Spanje één week vrij was…Omdat het Semana Santa was! Dit is de Goede Week en is de week voor Pasen. In Spanje trekken tijdens deze week processies uit die in een barokke stijl en op zeer grote wijze het lijden van Christus en Maria zichtbaar maken in de straten. Deze processies worden gehouden door broederschappen. Kenmerkend aan deze processies zijn de grote beelden die op vergulde platformen worden gedragen. Deze platformen heten paso’s. Elke processie heeft een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droevige Maria. De processies zijn in feite boeteprocessies. Tijdens de processies lopen boetelingen mee. Deze dragen kleding met puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen. Interessant feitje: deze kostuums zijn later ook door de Amerikaanse Ku Klux Klan gebruikt, zij waren sterk anti-katholiek zoals de meesten van jullie vast wel weten. Hierdoor heeft het beeld van de processies in Spanje bij sommigen in het Westen een negatieve connotatie gekregen.

Nog een interessant feitje: in Málaga gaat de troon genaamd El Rico gepaard met een bijzondere traditie. In vroegere tijden was er een tekort aan dragers wegens een pestepidemie. Om dit tekort op te vangen werd er besloten om gevangenen mee te laten dragen. Na de processies gingen zij weer achter de tralies. Tot op heden lopen er nog altijd drie gevangenen mee tijdens deze processie. Als tegenprestatie verleent men ieder jaar gratie aan één van deze 3 gevangenen.

P.S: Ben je benieuwd hoe deze processies eruit zien? Houd dan mijn blog nog eventjes in de gaten, want volgende week komt de post over Sevilla, mét foto’s van de processies.

Córdoba
We verbleven in Córdoba van zaterdag 28 maart tot en met zondag 29 maart. Ik was zeer positief verrast door de stad. Ik had mijzelf helemaal niet ingelezen, dus ging ik er ook zonder enige verwachting heen. We begonnen met een wandeling door de stad om de omgeving te verkennen en bezochten daarna het Alcázar de los Reyes Cristianos. Dit betekent “Alcázar (paleis) van de christelijke vorsten.” Het uitzicht van bovenaan de toren is adembenemend en ik kon wel uren rond lopen in de tuinen en luisteren naar de fonteintjes in de vijvers. Het was een groot contrast met de drukke stad Madrid en daardoor heel fijn om hier even tot rust te komen in de volle zon met ongeveer 27 graden.

Hierna vervolgden wij onze wandeling door Córdoba en bezochten verschillende, mooie patio’s. Natuurlijk namen wij ook een kijkje bij Calleja de las Flores. Dit steegje is erg populair onder toeristen en is uitgegroeid tot een fotografisch icoon van de stad. De bloemen in het steegje met de toren van de Mezquita op de achtergrond leveren een mooi plaatje op. Na een lange dag rondgelopen te hebben in Córdoba besloten we een hapje te eten op Plaza de la Corredera, om vervolgens onze weg te vinden naar de bungalow die we voor één nacht hadden gehuurd op Camping La Albolafia.

De volgende dag waren we al vroeg uit de veren om de ochtend en nog een deel van de middag te kunnen spenderen in het geweldige Córdoba, voordat we verder trokken naar de volgende stad. We besloten de Mezquita te bezoeken. Dit is de kathedraal van Córdoba, hoewel Mezquita Spaans is voor moskee. Hiermee wordt gerefereerd naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd. Zodra wij aan kwamen bij de kathedraal begon er een mis. Hierdoor konden wij met de menigte mee naar binnen lopen om de kathedraal van binnen te zien en dit was echt héél mooi. Nog voordat de mis begon besloten wij snel de kathedraal te verlaten om nog een wandeling te kunnen maken door de stad. Voordat wij onze reis verder zetten, namen we nog een kijkje bij de 74 cm brede straat dichtbij de kathedraal. Hierna vervolgden wij dus onze weg naar de volgende bestemming: Sevilla.

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Reacties

 • Reageer Petra april 8, 2015 at 12:10 pm

  Erg mooi daar!
  Mooie foto’s.
  Heel veel plezier nog samen in Madrid.
  Xxx

 • Reageer Spanje vs. Nederland: de cultuurverschillen « Adventures in Madrid april 13, 2015 at 8:55 am

  […] één van de vele tradities is Semana Santa, zoals ik in mijn vorige blog post (hier) al heb uitgelegd. De traditie verschilt sterk per regio. De optochten in Sevilla zijn de […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.