WAAR DE GELUKKIGSTE MENSEN TER WERELD WONEN

Na bijna een jaar niet te hebben gevlogen was ik erg zenuwachtig toen ik en mijn vriend in het vliegtuig naar Zwitserland zaten. Noem mij gerust een angsthaas, maar na mijn laatste vlucht vorig jaar besloot ik “nooit meer te vliegen!” Tijdens onze vlucht van Madrid naar Rotterdam een jaar geleden hadden we last van veel turbulentie. Het soort turbulentie waarbij het een seconde voelt alsof je neerstort. Het vliegtuig daalde namelijk nogal abrupt. Turbulentie associeer ik nu dus helaas met dat ‘oh-mijn-god-ik-ga-dood’ gevoel. Vrijwel de hele vlucht stond mijn lichaam in overlevingsmodus. Ik probeerde kalm te blijven door rustig in en uit te ademen en muziek te luisteren maar niets hielp. Het enige wat hielp was het raken van de grond, want pas daarna werd ik weer rustig. Ondanks dat hebben we op de heen weg gelukkig geen turbulentie gehad. Ach, je moet er toch iets voor over hebben om je tussen de gelukkigste mensen ter wereld te bevinden?

Zwitserland staat hoog in de lijst met de gelukkigste landen ter wereld. Op het vliegveld van Zürich waren we verrast door de biljetten die uit de pinautomaat rolden. Het lijkt net op Monopoly geld. Zijn de mensen daarom zo gelukkig? Of komt het misschien door de berglucht of de overvloed aan Zwitserse chocolade? Hoe dan ook, ik werd vrolijk van de Zwitserse Frank.

Mijn glimlach verdween al snel zodra ik door had dat het Monopoly geld zou verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een kopje thee in een café kostte bijvoorbeeld omgerekend ongeveer 4,50 euro (!). Het was weliswaar een grote kop rooibos thee, maar niet zó speciaal dat ik er 4,50 voor zou neerleggen. Ik wist van te voren dat Zwitserland duur is, maar het was alsnog gek om het met eigen ogen te zien.

We logeerden bij een vriendin die we tijdens onze studie in Madrid hebben leren kennen. Hierdoor konden we de stad ervaren als een echte ‘local’ (plaatselijke bewoner). We zaten midden in het centrum en we bespaarden hierdoor een hoop geld, dus we waren héél blij dat we bij haar konden slapen en avondeten maken. Boodschappen doen is namelijk ook niet bepaald goedkoop in Zürich. Op de eerste dag bracht ze ons mee op een kleine rondvaart over de Zürichsee. Deze rondvaart duurde ongeveer anderhalf uur en het was heel fijn om Zürich en de omgeving vanaf het water te bekijken.

De volgende dag besloten we de Uetliberg te beklimmen. Vanaf de top van deze berg is het uitzicht over Zürich echt prachtig. Gelukkig hadden we besloten om naar boven te gaan met de trein en daarna naar beneden te lopen. De klim naar boven is namelijk geen pretje als het erg warm is. Eenmaal bovenop de berg beklommen we de uitkijktoren om te genieten van het mooie uitzicht. De weg naar beneden was enorm stijl dus niet vallen was soms een uitdaging, maar bijna naar beneden rollen door het bos was wel leuk.

In het hipster paradijs Frau Gerolds Garten bekeken we de eerste wedstrijd van het EK voetbal; Frankrijk tegen Roemenië. Het is een heel mooi en groot terras waar het hipster gevoel er dik bovenop ligt, maar het geeft een gezellige sfeer en het was heel druk. De dag daarna bekeken we natuurlijk ook de wedstrijd van Zwitserland tegen Albanië. Dit was in het café waar ik mijn nogal duur kopje thee dronk; Café New Zealand. Dit café ligt aan de Langstrasse. Dit is de plek waar Zürich’s nachtleven begint aangezien hier veel café’s zijn. Er wonen heel veel Albaniërs in Zwitserland dus deze voetbalwedstrijd was voor velen een beetje gek. Er liepen onwijs veel supporters rond voor Albanië, maar uiteindelijk heeft Zwitserland gewonnen!

Alles in Zwitserland is heel duur vergeleken met Nederland, maar tegelijkertijd verdienen de inwoners van Zwitserland veel meer dan wij. Dit was vooral te merken aan de dure auto’s die we overal zagen rond rijden. Voor de inwoners is dit heel normaal, maar wij keken onze ogen uit. We zagen heel veel Audi’s, Bentley’s, BMW’s en nog veel meer dure auto’s. Onze Zwitserse vriendin vertelde dat Zwitserse mensen best ingetogen zijn en niet pronken met dure kleding of sieraden. In plaats daarvan bezitten zij bijvoorbeeld misschien wel iets heel duurs, maar een buitenstaander zou dit niet snel opmerken. Alleen een Zwitserse inwoner zou sneller herkennen dat het gaat om iets met een duur prijskaartje. De mensen in Zwitserland zijn dus best nuchter.

Op de laatste dag bezochten we het Kunsthaus. Dit is een kunstmuseum in Zürich. We bewonderden onder andere een tentoonstelling van de Franse kunstschilder Francis Picabia. Nadat we het kunstmuseum hadden bezocht, maakten we zelf Züri Gschnätzlets. Dit is een Zwitsers gerecht uit Zürich en wordt gemaakt met kalfsvlees. Het kan gegeten worden met rösti en het was echt heel lekker. Na deze maaltijd moesten we terug naar het vliegveld, waar we nog een mega blok Toblerone kochten. Gelukkig was ik op de terug weg minder zenuwachtig voor de vlucht, maar we hadden wel turbulentie.

• • • • • • • • • • • • • • • •

Ben jij wel eens in Zwitserland geweest?

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Reacties

 • Reageer DinjaDONUT juni 17, 2016 at 6:39 pm

  Hihi heel toevallig ben ik een week geleden in Zwitserland (ook Zürich om precies te zijn) geweest! En ik moet zeggen, ondanks dat alles belachelijk duur was (wist ik ook van tevoren) voelde ik me wel heel gelukkig. Het is gewoon mijn tweede thuis <3

  • Reageer Sabrina van Vianen juni 17, 2016 at 7:10 pm

   Ah wat leuk! 😀 Ja, ondanks de belachelijke prijzen is het zo’n fijne stad! Echt onwijs mooi 😀

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.