SPANJE VS. NEDERLAND: 5 CULTUURVERSCHILLEN

Ik woon nu al iets meer dan 2 maanden in Madrid wat betekent dat ik ondertussen toch al aardig veel cultuurverschillen heb ontdekt tussen Spanje vs Nederland. Mijn zogenaamde ‘culture shock‘ was niet immens groot, maar toch moest ik erg wennen aan de Spaanse cultuur tijdens mijn eerste weken hier. Ik denk dat ik het toch enigszins heb onderschat. Veel mensen vertelden mij namelijk dat Madrid een internationale stad is en dat ze hier vast wel Engels kunnen spreken, wat totaal NIET het geval is. Ik ben elke keer zeer positief verrast wanneer ik een Spanjaard tegen kom die Engels kan spreken. En natuurlijk is dit niet het enige verschil met Nederland…

1. Avondeten
Naar mijn mening is een van de grootste verschillen toch wel de etenstijd. In Nederland zijn wij allemaal gewend om stipt om 18:00 uur aan tafel te zitten, maar in Spanje is dat toch even een paar uurtjes later, namelijk tussen 20:30 en 22:30 uur. Op het begin weigerde ik om hieraan mee te doen, omdat ik gewoon al rond 18:00 uur onwijs honger had. Ondertussen is dat veranderd en eten wij hier gemiddeld vaak rond 20:30 uur. Hoewel ik na een lange dag school wel graag rond 18:00 of 19:00 uur eet natuurlijk.

Als we het nu toch over eten hebben, moet ik natuurlijk ook zeggen dat het eten zelf ook heel anders is. In plaats van een stamppot met een stukje worst erbij voor avondeten, wordt hier in de meeste gevallen tapas gegeten. Het eten van veel kleine hapjes in plaats van een grote, warme maaltijd voor avondeten is ook even wennen. Als wij gewoon in onze typische Spaanse casa eten, dan maken wij natuurlijk wél gewoon een grote, warme maaltijd; vaak een bord pasta. Als we dan tóch uit eten gaan, is er ook een groot verschil in de manier van het bedienen vergeleken met de bediening in Nederland. Normaal zou je verwachten dat je in een restaurant allemaal tegelijk je maaltijd krijgt en dat deze ook weer allemaal tegelijk worden afgeruimd, maar hier is dat juist niet zo. Meestal is de één al aan het eten terwijl de ander nog wacht op zijn maaltijd, en als één iemand eerder klaar is met eten dan de rest wordt het bord gewoon al afgeruimd. Dit ongeacht het feit dat de rest nog gewoon volop aan het genieten is van het eten.

màlaga

2. Siësta
Een bekend fenomeen in Spanje is toch wel de siësta. Iedereen heeft er wel eens van gehoord en associeert dit dan ook meteen met Spanje. Veel winkels en bezienswaardigheden zijn dan ook dicht tussen doorgaans 14:00 en 17:00 uur. Het is ons vaak genoeg voorgekomen dat we voor een gesloten Lidl stonden in de middag of voor een gesloten Banco de España wanneer wij deze wilden bezoeken. Tegenwoordig is het niet zo dat de mensen ook daadwerkelijk slapen tijdens de siësta. Dit wordt meer gedaan in de zomer, met name in het Zuiden van Spanje.

3. Gastvrijheid
Spanjaarden staan sterk bekend om hun gastvrijheid. Ze helpen je graag waar het maar kan. Ook al weten ze dat je geen enkel woord Spaans spreekt, alsnog ratelen ze door in het Spaans op een hele snelle, vlugge manier om je alsnog proberen te helpen. Vervolgens zeg je dan maar glimlachend ‘vale‘, wat oké/akkoord/prima betekent. Op dit soort momenten denk ik altijd: zelfs al kon ik heel goed Spaans spreken, alsnog zou ik in de meeste gevallen helemaal niets begrijpen van wat er gezegd wordt…

4. Tradities
Spanje kent erg veel tradities en geen enkel land in Europa kent meer nationale feestdagen dan Spanje. Op donderdag 19 maart bijvoorbeeld hadden wij geen lessen, dankzij de nationale feestdag Vaderdag. Ik hoor je al denken: waarom hebben zij vrij op Vaderdag en waarom wordt Vaderdag op die dag gevierd, in plaats van het gebruikelijke derde zondag van juni zoals in Nederland?! Dit heeft religieuze redenen, want 19 maart is de dag van de heilige José, ofwel Jozef, de vader van Jezus. Natuurlijk is stierenvechten de bekendste Spaanse traditie. De bekendste arena voor stierengevechten in Madrid is Las Ventas. Ik heb zelf niet veel meegekregen van deze traditie, en ik ben ook niet van plan ben om tijdens mijn verblijf hier een stierengevecht te bezoeken. Het kan voor Spanjaarden een gevoelig onderwerp zijn, omdat er de laatste tijd steeds meer discussie is over of het verboden moet worden of niet. Veel Spanjaarden vinden het een oude traditie en zien het dus niet graag verdwijnen.

Nog één van de vele tradities is Semana Santa, zoals ik in mijn vorige blog post al heb uitgelegd. De traditie verschilt sterk per regio. De optochten in Sevilla zijn de belangrijkste. Het was erg indrukwekkend om deze heilige traditie te mogen mee maken tijdens onze roadtrip door Andalusië. Het is geweldig om de grote, mooie platformen te zien welke worden gedragen door héél veel mensen tegelijk, en hoe er steeds bij elke processie zoveel toeschouwers zijn.

5. Mañana mañana cultuur
Spanje staat bekend om de zogenaamde mañana mañana cultuur. Dit betekent in principe: “het komt morgen wel.” Men gebruikt dit vaak als vooroordeel over Spanjaarden. Naar mijn eigen ervaring zie ik deze mentaliteit toch wel een klein beetje terug. Dit is totaal niet negatief bedoeld. Spanjaarden zijn erg relaxed en halen naar mijn mening veel meer uit de dag dan de Nederlandse bevolking. Ik kan hier zeker wel aan wennen. Ik denk dan ook dat wanneer ik weer terug ben in Nederland, ik hoogstwaarschijnlijk een ‘reversed culture shock‘ ervaar…

Misschien vind je dit ook leuk:

11 Reacties

 • Reageer Petra april 13, 2015 at 10:00 am

  Ik heb weer genoten van je verhaal. Geweldig weer!
  Xxxx

 • Reageer cora april 13, 2015 at 10:52 am

  Wat een leuk verhaal.

 • Reageer Eva - Ladyoflifestyle.nl april 13, 2015 at 12:00 pm

  Leuk geschreven!

  • Reageer Sabrina van Vianen september 5, 2016 at 7:43 pm

   Dankjewel, lief! 😀

 • Reageer Gerda april 13, 2015 at 7:06 pm

  Je verhalen zijn heel erg leuk om te lezen. Ik heb ook mooie foto’s langs zien komen.
  Je geniet daar echt!

  • Reageer Sabrina van Vianen september 5, 2016 at 7:43 pm

   Dankjewel!

 • Reageer Het Sushimeisje april 17, 2015 at 4:50 pm

  Dat van het eten herken ik. Is mij vaak in het buitenland ook overkomen dat de een eerder eten kreeg dan de ander. En laatst hier nog in een Vietnamees restaurant! Niet zo handig..
  Verder grappig om dit te lezen, wist heel veel nog niet!

  • Reageer Sabrina van Vianen september 5, 2016 at 7:42 pm

   Ja dat is inderdaad niet zo handig haha!

 • Reageer Sabrina van Vianen september 6, 2015 at 11:46 am

  Dankjewel!

 • Reageer Letitia september 5, 2016 at 6:48 pm

  Herkenbaar… ik heb zelf twee keer voor een aantal maanden in Italië gezeten. Dat ze ’s avonds pas zo laat eten was ontzettend wennen, aangezien ik bij m’n ouders thuis meestal uiterlijk 17:30 aan tafel zat haha. De Italianen zijn ook goed in tradities en vrije dagen, net als dat het komt morgen wel… Soms zeer irritant! Maar uiteindelijk zeer relaxt. Ik erger me nu vaak aan de haast en de stress die mensen in Nederland hebben.

  • Reageer Sabrina van Vianen september 5, 2016 at 7:41 pm

   Wat grappig dat je het herkent. En wat gaaf dat je voor een aantal maanden in Italië hebt gezeten! Lijkt me echt geweldig. Ik wist dat Italianen ook laat eten, maar niet dat ze ook goed zijn in tradities en vrije dagen haha! Uiteindelijk is het inderdaad heel relaxed en erger ik me ook wel aan alle haast en stress hier. De hele sfeer is op de een of andere manier dan heel anders.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.